Son Meddahlardan Kenan Olpak Halk Hikâyelerini Çankırılılara Anlattı

Kültür Bakanlığının 2010 yılında somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı unvanını verdiği ve son meddahlar arasında yer alan Geleneksel Türk Tiyatrosu Sanatçısı Kenan Opak, Çankırı Belediyesi’nin ev sahipliğinde Çankırılılar ile buluştu. Geleneksel tiyatro gösterileri kapsamında meddahlık geleneğinin son temsilcisi olan sanatçı Kenan Olpak 100. Yıl Kültür Merkezinde sahne aldı. Meddah Olpak, “Kalbimdesiniz, Dilimdesiniz, Aklımdasınız” diyerek Çankırılıları selamdı ve Erzurum şivesi ile anlattığı Yusuf ile Züleyha’nın hikâyesini tiyatro severlerin beğenisine sundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Meddah Kenan Olpak, “Türkiye’nin her yerinde gösterilerimi sunuyorum. Bir yıl önce Çankırı Belediyesi’nin daveti üzerine Geleneksel Türk Tiyatrosu üzerinde çalışmalar yaptık. Çankırılı gençlere Karagöz – Hacivat, meddah geleneği, orta oyunu üzerine eğitim verdim. Ankara’daki fuar organizasyonlarına gençlerle katıldık. Çankırı’da bir kaç gösteri yapıldı aynı zamanda. Çankırı’da Belediye bünyesinde eğitim verdiğimiz gençlerimiz, Ramazan eğlencelerinde Karagöz- Hacivat, orta oyunları, meddah gösterilerini sundu. Çankırı Belediyesi sanata ve geleneksel değerlere çok büyük önem veriyor. Ayrıca, Çankırı halkının sanata karşı duyarlılığını da gösterilerde gördüm. Bugün de Kültür Bakanlığımız tarafından yürütülen bir proje kapsamında yine Çankırı Belediye Başkanı Hüseyin Boz tarafından buraya davet edildim. Halk hikâyelerimizden Yusuf ile Züleyha’nın hikâyesini meddah anlatımı ile sunacağım.” ifadelerine yer verdi.

Vatandaşlar ile iki seansta buluşan Meddah Olpak, halk hikâyesi anlatmaları için sahneye küçük izleyicilerini de davet etti. Seyirci ile sürekli iletişim halinde olan Olpak, yaptığı doğaçlamalarla izleyenleri memnun etti. 1970’lerde televizyonun olmadığı bir dönemde Erzurum’un karlı kış günlerinde nenesinden öğrendiği halk hikâyelerini yine onun şivesi ile aktarmaya devam ettiğini belirten Olpak, “Ben nenemle büyüdü. ‘Ahtım var, bu hikâyeleri anlat herkes bilsin.’ dedi. Ben de nenemin bu isteğini yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyorum.” dedi. Gösteri sonunda sanatçıya kaya tuzundan yapılmış lamba hediye edildi.

Haber tarihi: 29/01/2019 Görüntülenme: 341