Çankırı’nın Tescillenen Ürünlerini Yapan İşletmeler Denetlenecek

Çankırı Belediyesi’nin girişimlerinin ardından Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret ile tescillenen Çankırı Yumurta Tatlısı’nın denetimleri sürerken yakın zamanda bir coğrafi işaret daha alınan “Çankırı Sarımsaklı Et” yemeğini yapan işletmelerin de denetleneceği bildirildi. Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, yöresel ürünleri tescilleyerek, coğrafi işaret ile tescillenen ürünleri de denetimler aracılığı ile kültürel ve ekonomik olarak korunmalarını sağlayacaklarını belirtti.

Çankırı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Çankırı’nın yöresel mutfak kültüründe yer alan Çankırı Yumurta Tatlısı ile Çankırı Sarımsaklı Et tescilinin ardından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 49. maddesi, Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmenliğin 45. maddesi ve Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Amblem yönetmeliği kapsamında üretim, pazarlama, dağıtım ve satışında faaliyet gösteren işletmelere belirli periyotlarda denetim gerçekleştirileceğini açıkladı. Oluşturulan komisyon tarafından denetlenecek ürünler;  üretim metoduna uygunluğu, doğru malzemelerin kullanılması ve amblem kullanımı açısından incelenecek. Türkiye’nin tüm bölgelerindeki konu ile ilgili meslek kuruluşlarında bilgilendirme yapılacağını belirten Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, tescil tarihinden itibaren ürünlerin üretimini, pazarlamasını, dağıtımını, satışını yapan ve aynı zamanda satışını bırakan işletmelerin Çankırı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bildirimde bulunması gerektiğini ifade etti. Esen, ürünlerin üretim alanında, satış yerinde ve ürün üzerinde ürün logosu ve mahreç amblemi bulundurulmasının zorunlu olduğunu da söyleyerek gerekli logo ve amblemlerin Çankırı Belediyesi’nden temin edileceğini de belirtti.

Haber tarihi: 16/09/2019 Görüntülenme: 178