Ketem Semineri

Geri

Ketem Semineri

4 Nisan 2011

 KETEM’de görevli eğitim hemşireleri Hülya  Aslan ve Meral  Karakaya’ nın sunumu ile   Belediyenin 7. katında 3 gün süreyle   kanser çeşitleri,  eğitimde dengeli beslenme, sigaranın zararları, serviks (Rahimağzı Kanseri), meme  kanseri konusunda bilgi verildi.

Seminerde kanser teşhisinde erken tanının önemine vurgu yapılarak, bazı sebzelerin içerdikleri maddelerin antioksidanların, doymamış yağların kansere karşı koruyucu olduğunu ifade edildi.

Eğitimciler günlük beslenmelerde tüketilen gıdaların çeşitliliğinin önemli olduğunun altını çizerek, özellikle bitkisel gıdalarla beslenilmeye dikkat edilmesi gerektiğini söylediler ve günümüzün en önemli sorunu olan ayaküstü, fast food tarzı gıdalarla beslenmenin başta kalın bağırsak kanseri gibi birçok rahatsızlığa neden olduğunu hatırlattılar.

Sigaranın zararları konusu anlatılırken, yapılan araştırmalarda İstanbul’da Ortaokullarda %14, Liselerde %77 oranında sigara tüketimi yapıldığı, eğer önlem alınmazsa önümüzdeki 20 yılda 250.000 kişinin sigara yüzünden hayatını kaybedeceği ifade edildi.

  Sigaranın sadece akciğer kanseri değil, özellikle hanımlarda serviks(Rahimağzı Kanseri)’ne yol açtığı, özellikle bu konunun dikkate alınmasının gerekli olduğu önemle belirtildi.

 Serviks (Rahimağzı) kanserinin erken teşhisi için 10 dakikalık  bir taramanın yapılmasının yeterli olduğu anlatılırken,  meme kanserinin tarama yöntemleri  ve  maket üzerinde uygulamalı muayene ile  kitleli bölgelerin nasıl tespit edileceği gösterildi. 20 yaşından itibaren  her kadında 2-3 yılda bir, 40 yaşından itibaren yılda bir kez bu konuda eğitim almış bir hekim  tarafından meme  muayenesi  yapılması gerektiği ve 50 yaş üzerindeki her kadının 2 yılda bir kanser taraması yaptırmasının şart olduğu anlatıldı.