TUZ MAĞARASI (YER ALTI TUZ ŞEHRİ)

Geri
TUZ MAĞARASI (YER ALTI TUZ ŞEHRİ)

Çankırı Tuz Madeni, yaklaşık 5 bin yıldır tuz üretildiği bilinen dünyanın en eski ve en büyük tuz madenlerinden biridir. Çankırı’nın 18 km. doğusunda merkez ilçeye bağlı Balıbağı köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Uzun yıllar tuz üretimi yapıldıktan sonra boş galerilerden oluşan18 bin m2 lik bölümün İşletmeci firmanın muvafakati ve Maden İşleri Genel Müdürlüğünün 08.11.2013 tarihli yazısı ile İl Özel İdaresi Müdürlüğüne devredilmesinin ardından, Özel İdare tarafından turizm amaçlı tadilat çalışmaları başlatılmış, ancak ihaleyi alan firma ile yaşanan sorunlar nedeni ile ihale feshedilmiştir.  Yaşanan bu sürecin ardından tuz madeninin turizm amaçlı kullanılacak bölümü İl Genel Meclisinin 26.04.2017 tarih ve 69 sayılı kararı ile Çankırı Belediyesi’ne devredilmiştir. 

 

MEVCUT DURUM

Tuz Mağarası Çankırı Belediyesi’ne devredildikten sonra içeride ciddi bir temizlik ve kısmen aydınlatma yapılarak vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine geçici olarak ziyarete açılmıştır. Mağaraya ulaşım 13 km’lik köy grup yolu ile 5 km’lik Turizm Yolu ilan edilen mağara bağlantı yolu ile sağlanmaktadır. Tuz Mağarası, mevcut hali ile dahi aylık 10 binin üzerinde ziyaretçi ağırlamaktadır.

Mağarayı ziyaret eden insanlar, Çankırı Belediyesi’nce düzenlenen ve Türk Cumhuriyetlerinden ve bazı Avrupa ülkelerinden ünlü heykeltraşların katılımı ile gerçekleşen Orhun Abideleri Tuz Çalıştayı’nda yapılan tuz heykelleri görmektedir. Ayrıca Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencilerinin yine tuzdan yaptığı heykelleri görebilir,  Çankırı Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü öğrencilerinin “Çankırı’yı Dokumak” sergisini gezebilir. Mağarada ayrıca keçiboynuzundan yapılan balık eserler ile ayçiçeğinden insan yüzü sergileri ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Astım, bronşit gibi birçok hastalığa da iyi geldiği bilinen Tuz Mağarası’nın şifa yönü de büyük ilgi görmektedir.

Çankırı Belediyesi’nin "Yer Altı Tuz Şehri" olarak dünya turizmine kazandırma çalışmaları devam etmektedir. Giriş kısmında danışma, tuvalet, kafeterya, mescit gibi bölümlerin yer aldığı idari bina ve otopark düzenlemesi tamamlanmıştkır. Yer Altı Tuz Şehri için iç düzenlemeler ise devam etmektedir.   

 

ÇANKIRI’NIN ULAŞIM VE COĞRAFİ AVANTAJLARI

Çankırı Anadolu’nun ortasında başkent Ankara’ya 120 km, Esenboğa Havalimanına 90 km mesafededir. İstanbul’a 450 km, İnebolu Limanına 199 km’dir. Ankara-Zonguldak güzergâhında demiryolu hattı mevcut olup hızlı tren yapımı halinde mesafeler çok daha kısalacaktır.

 

Not: Ek'teki fotoğraflar Fotoğraf Sanatçısı Ömür Can Yerli tarafından çekilmiştir. Tüm hakları saklıdır.